Tuesday, November 4, 2008

RANSAN...agar dilindungi tuhan...part 2


.........Beberapa perkara telah aku bincangkan dengan kedua-dua mereka dari semua aspek especially menawarkan shoffi sebagai co-director untuk filem ini.....semuanya berjalan lancar mutual understanding antara aku shoofi and al-jefry dipersetujui.
dan harry dan aku sibuklah membuat preparation.aku dari aspek kreatif dan dia dari segi fund untuk filem ini.Kami pun sibuklah draft kontrak....panjang jugak masanya ialah bukan senang jugak nak draft kontrak ni.
Untuk menguatkan barisan management filem ini aku panggil Bada untuk join sebagai Executive Producer disamping isteri aku shahora sebagai line producer....Mereka memang banyak membantu aku.
Banyak dugaan masa ni....semuanya kena start dari 'ZERO' sebab company baru....dah ada yang desak nak kontrak cepat walaupun shoot bulan november....aku kena layan jugak,kalau tak layan ini semua kawan baik,aku yang drag diorang dalam filem ni...aku pun hantar kat hq aku untuk mintak release 10% bagi yang dah start kerja.diaorang layan aku.release lah payment untuk yang dah start bekerja....aku lega....
Hq pun hantar satu surat kepada aku untuk diolah script ni mengikut apa yang mereka nak mula-mula dulu dari aku....sebuah filem aksi moden yang 'stylo mylo'.......
aku pun mula berbincang dengan shoffi dan scripwriter aku...dan dari sehari kesehari ianya dilakukan namun....stuktur skrip ini tidak banyak berubah....
ahhhh presure...hq tuntut janji dari aku ni,duit dah lepas kat diorang tinggal 1/3 je yang tak berbayar....al jefry dan shoffi aku rasa dah bengang jugak dengan keadaan ni.....aku pulak dah nampak arah filem ni dari sudut persembahan....jauh dari cerita yang asal....jauh dari apa yang mereka berdua nampak sebelum ini....
surat sampai lagi....Hquarters tak nak ada Co-director,katanya aku yang ditawarkan untuk direct jadi kenapa pulak aku kena ada co-director....dalam kata lain aku jadi tense gile lah jawabnya.....aku rileks hisap rokok....sambil fikir apa yang nak aku sampaikan pada Shoffi.....lama aku fikir....Aku suruh casting manager aku sampaikan kebetulan dia duduk kat gudang tempat lepak kami semua.....apalah nasib......nak kena confront dengan orang pulak lepas ni...
Aku ingat lagi masa tu bulan puasa....maka sms aku terima dari kawan aku shoffi amat memedihkan....aku buntu...tak tau apa nak buat dah....aku cuba untuk tenangkan keadaan tapi aku faham keadaan macam ni siapa pun tak boleh terima....aku cuba bermushawarah dengan harry serta orang atasan....tapi itulah yang telah ditetapkan...aku terima....semenjak hari tu aku shoffi dan aljefry jarang dah jumpa...cuma aku harap diorang akan terima....
kerja dah mula....aku kena teruskan,dah banyak orang yang involve....sebagai langkah pertama aku bayar balance 1/3 dari skrip supaya nanti aku tak dianggap 'KENCING' pulak dan aku pelan-pelan kayuh olah skrip tersebut.....

mak oii...terasa penat ya amat....dari masa ke semasa lubang-lubang aku jumpai....talent aku pun banyak membantu dengan soalan-soalan maut yang aku sendiri tak pernah terfikir....terima kasih aku pada mereka...pengalaman mengolah balik merupakan pengalaman pertama aku....interesting tapi kalau nak diikutkan kena banyak kesabaran....syukur....alhamdulilah siap jugak akhirnya walaupun aku belum masih boleh berpuas hati....

draft pertama olahan siap....kerja recee pun berjalan....location pulak ada masalah....

To be continue.....


5 comments:

tanpanama said...

this is real?? i thought this film belongs to shoffi..

M.U.K.H.R.I.Z said...

he...he...he... at 1st this is his script with aljefry.And that time im the dp for this project.it was 4 years ago.
merah maya bought it smewhere in mei or june when i was been appoint to direct a film.I chose ransan cos i think it will be more easier to shoot with a story that ive known and use to and i also appoint to be my co-director...but still original story is shoffi.

one love said...

walau apa pun, mcm mana sekalipun, harap semuanya berjalan lancar...

M.U.K.H.R.I.Z said...

insyaallah,tq one love...

海瓜子Andy said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社