Wednesday, December 9, 2009

Salam 2010....

2009 semakin hampir ke penghujungnya,2010 bakal menjengah.Industri makin rancak.Kutipan panggung pulak semakin'Unpredictable',Produksi dari independant producer makin banyak yang buat filem ...syukur....maknanya adalah kerja untuk pekerja filem....Tahun ni aku lebih kepada membikin filem untuk cari 'sesuap nasi'...aku panjat syukur alhamdulilah.
Ada jugak tawaran untuk mengarah,aku terpaksa tolak atas sebab-sebab tertentu...belum masa lagi aku nak tinggalkan profesion sebagai D.P lagi pun aku nak buat sendiri kalau aku mengarah sekalipun..TOTAL INDEPENDANT PRODUCING,....aku happy dengan tanggungjawab ni sekarang...
Syabas pada kawan aku bro Afdlin untuk papadom serta Liyana Jasmay....TERIMAKASIH aHMAD iDHAM dan Metrowealth...moga 2010 aku dan kalian boleh BERBISNES lagi.
Takziah pada keluarga Kak Min....aku panjat doa untuk aruah...
Lapan buah filem telah aku jalani pengambarannya 2009 dan satu daripadanya dah pun ditayang iaitu senario episode 2.Dan yang lain masih menunggu giliran....Dalam banyak-banyak tu aku rasa puaka niyang rapik ada benda nak aku ceritakan tapi bukan sekarang....bila nak ditayang nanti
dalam beberapa hari 2010 bakal tiba.....ASALAMUALAIKUM INDUSTRI....MOGA DIBERKATI SERTA DIMURAH KAN REZEKI KITA SEMUA...AMIN..

Rempit V3
Senario Beach Boy
Suaka
Nan Sempit
Puaka Niyang Rapik
Semerah Cinta Stilleto
Jangan Pandang Belakang Congkak 2
Aku Masih Dara

Thursday, April 30, 2009

Malaysian Top Cinematographer....

Setelah tamat belajar sekitar 2000,sehinggalah sekarang sudah hampir 9 tahun aku dalam industri perfileman bergelar sebagai pengarah fotografi,masih baru dan mentah lagi aku ni....sebelum tu banyak aku assist dp hebat dimalaysia ni dan banyak yang aku belajar dari mereka-mereka ini....Dan persekitaran 9 tahun tu aku dah meihat macam-macam orang yang bergelar pengarah fotografi...

Bawah ni aku senaraikan beberapa orang pengarah fotografi di malaysia ni yang aku anggap betul-betul A class dan mereka-mereka ni tergolong dalam apa yang aku panggil malaysia top cinematographer...

-Badarudin hj Azmi
beliau merupakan pengarah fotografi untuk filem dan iklan(inilah field trainer aku masa student lagi,dari kosong sehinggalah jadi macam ni)

-Teoh Gay Hian
beliau merupakan pengarah fotografi untuk filem dan iklan(sekarang dah kat Indonesia,dia ni jugak cikgu aku yang banyak mengajar tentang sistem didalam organisasi teknikal semasa aku jadi focus puller dia,PMT,EMBUN antara kerja-kerja dia,dengar cerita dia dengan Garin Nugroho)

-Din Sceintist(DIn Gilo)
beliau merupakan pengarah fotografi iklan...(dasyat dia ni,otak yang genius)

-Keong Low
beiau merupakan pengarah fotografi filem dan iklan(ha kerja kak yasmin semua dia buat,gabungan mereka ni marvelous)

-Cheong
beliau merupakan pengarah fotografi filem dan iklan(Dukun adalah hasil kerja dia,tapi kita tak dapat tengok sebab tak ditayangkan,...aku sempat tengok dengan din said masa dominic ada diastro shaw)

-Nan Sulong
Beliau merupakan pengarah fotografi iklan dan filem(Hoopers yang masih dalam pembikinan adalah kerja beliau untuk filem)

-Mohd Filus Ghazali
Beliau merupakan pengarah fotografi iklan dan filem(siri pontianak harum sundal malam adalah kerja-kerja filem dia)

-Alvin
Beliau merupakan pengarah fotografi iklan(dulu satu masa aku jadi loader dia,aku pernah dengan tak sengaja terrrrroll filem yang berada diatas power pot,tapi dia rileks je...he..he..he..

-Chin
Beliau merupakan pengarah fotografi iklan(cool habis dia ni,macam keong jugak tak banyak lampu he...he...he...)

Ada banyak lagi pengarah fotografi dimalaysia ni dan semuanya baik-baik belaka kalau tak tak kan dia bergelar sebagai pengarah fotografi kan...yang diatas ni adalah mereka yang aku rasa mempunyai kualiti yang hampir lengkap bukan sahaja dari segi hasil kerja tapi dari segi pentadbirannya keatas crew-crew,analisis terhadap kerja sebelum sesuatu pengambaran,kebajikan keatas crew dan faktor kepimpinan yang tinggi,Disamping sifat 'Pengarah Fotografi'yang ada isi dalam nahu visual.Kepada student filem yang nak praktical atau nak bekerja perhatikan nama-nama ini dan jangan lepaskan peluang untuk bekerja dengan mereka jika dapat peluang.

Monday, April 27, 2009

Red Cam....one in the million tips to expose...

Hello ppl....from day to day digital technologies grow faster in our film production...im lucky beside 35mm ive experience in betacam,digital camera,high defination and now super high defination digital cinema called Red Cam.Yup im going to shoot my 1st feature length with this camera somewhere in august,a lot of cg's apply in this film make me and the producers choose not to shoot this on 35mm(budget la,apa lagi) .there is bunch of film that shot with this camera which is produce by tayangan unggul,grand brilliance and red films but none of it were screene yet in Cinema,if im not mistaken.No clue for me to comment on the result actually...
As usual i would like to share some things that i discovered during my research on this camera beside doing some test.Come lets share this expecially u guys students out there who going to shoot with this camera.





Red One Camera and 35 MM Film Comparison

E-mail

Written by Daron Keet

Wednesday, 08 April 2009

Before I begin, I must confess I am an impatient and visually motivated cinematographer that does not compromise when it comes to making films.

To begin with the Red One is not a film or HD camera; it is like a large digital SLR camera, except it captures metadata at 24-30fps at 4k, 60fps at 3k, and up to 120fps in 2k resolution.

Filmmakers who consider their work art had better become technicians fast if they intend on using the Red One, as it does not have the color palette tool in the creation of the nuanced finessed brushstrokes you are accustomed to getting from film. You simply cannot be green if you want to go Red. The Red One currently uses a CMOS digital sensor capturing images at 4520k pixels of resolution by 2540k pixels of resolution. It is retrofitted with a film PL mount, which means its digital sensor is able to gather light, utilizing and taking advantage of the finest optical quality film lenses ever made. This gives the Red One the equivalent characteristics of 35mm film’s narrow depth of field in terms of focus.

The most exciting aspect of Red One technology is that it enables you to watch and approve dailies instantly, whereas film needs to be processed and scanned in order to be outputted and viewed. Furthermore, the Red One’s proprietary hard drives allow up to 3-hour takes compared with 10-minute takes in traditional film. Without a doubt the Red One’s tapeless workflow acquisition is unparalleled in facilitating post-production schedules and budgets, but at what cost visually?

On film shoots you are able to overexpose your negative, blow out the highlights and recover them later. Personally, I overexpose film negative by two-thirds of a stop in order to get a thicker negative, in other words more image information. There is an assumption that with Red One the look is not “baked” into the raw files when you shoot, and that with color correction software you have infinite information to manipulate. Not true. The Red One is not immune to digital exposure rules and it has a hard floor for the blacks and a hard ceiling for the whites. If you blow out the pixels on a Red One digital sensor they will “hard clip,” leaving you with no image information to manipulate. The reason digital cameras have limited exposure latitude is that they capture information in a linear color range space, as opposed to film which captures information in a logarithmic color range space. The human eye perceives contrast, light and detail logarithmically, so it is no surprise audiences still have a natural disposition toward a “filmic” versus “digital” look so deep into our digital generation. In defense of the Red One I will say its wavelet compression and 12-bit color space do hold highlights in a fairly pleasing and organic manner for a digital camera, but nothing has ever compared to the controlled and pleasing manner negative film’s highlights roll over the exposure curve.

So here’s the rub: On digital cameras many filmmakers skew toward slight underexpose in order to preserve highlights. Although underexposure in the digital world is a fantastic technique for both protecting whites and achieving great-looking velvety blacks, this is not the case with the Red One. When you underexpose the Red One you essentially waste linear bits of metadata the camera could have captured. When you open up underexposed Red One footage in the raw conversion, you end up with digital noise, milky blacks and posterization. Posterization is the undesirable concept of spreading too little continuous information too far apart in a digital camera’s linear range, resulting in bands that run across the image, particularly at the points when two colors without sufficient tonal information meet.

So what is the solution to nailing exposure on the Red One?

* I begin the process with my old, trusted light meter, then use the Red One’s many digital modes to help finetune the camera’s proverbial sweet-spot exposure, in order to capture the cleanest digital image possible.

* I expose precisely at the Red One manufacturer’s recommended 320 ASA index rating for its sensor.

* I then set my light meter to 320 ASA and determine my T-stop via digital exposure rules, primarily exposing for my key light.

* I access the histogram mode on the Red One monitor to determine whether my exposure has placed highlights as close to the right side of the histogram as possible. Exposing to the right is the single most important trick to ensuring you have no digital noise contamination in the mid-tones and shadows. If nothing touches the right side of the histogram, I ignore my pre-determined light meter’s reading, and open up the lens T-stop until the values move as far over to the right as possible without having clip issues.

* With my lens T-stop now determined, I get out my light meter to check my key to fill light ratio. For the most dramatic scene requiring the fullest tonal exposure range from pure whites to pure blacks, I expose with my fill light exactly two-and-three-quarters of a stop under my chosen T-stop. This creates the precise amount of detail I require for Red One linear exposure range, ensuring I have great- looking blacks in my shadows and detailed, and pure unclipped whites in my highlights.

* I check my exposure one last time by activating the Red One’s false color mode to make sure no important information I require is pink. Any pink color in this mode tells me I am overexposing the Red One sensor. At this point if I see pink I will not adjust my camera lens T-stop, but use grip gear or graduated filters to bring back the overexposed areas into acceptable exposure zones.

* In my experience any Red One build 16 or onwards has a noise floor that is vastly improved over Red One build 15, so it’s a no-brainer that you should upgrade.

The Red One has a sensor balanced to 5000 Kelvin daylight. This is an important point to grasp because the sensor captures the cleanest images under daylight sources. This does not mean you can’t shoot the Red One in tungsten mode, but if you do you are more susceptible to getting digital noise as you have not activated the Red One sensor’s blue channel. To activate the blue channel while in tungsten mode, you can introduce a blue backlight. However, having to resort to using blue light in a warm, motivated tungsten scene to avoid potential digital noise is aesthetically ridiculous. Technology needs to propel us forward, not hold us back. The Red One sensor’s bias to daylight is without a doubt my single biggest peeve about it. Further exacerbating my gripe, while traditional daylight film stocks and daylight lights measure 5600 Kelvin, the Red One chose a sensor balanced to 5000 Kelvin. I can’t fathom why, however my task is not to question and complain, but rather to find solutions and solve.

In response to the Red One’s sensor bias issues, I add 1/4 Color Temperature Orange (CTO) gels to my HMI’s daylight lights and carry 81 series filters to help balance the color temperature as needed. As a side note for filmmakers who are fans of daylight balanced fluorescent and LED lights, you are in fine shape as those sources - like the Red One - are balanced to 5000K exactly. The 81a filter converts 5600K to 5000K with one-third of a stop loss, the 81ef converts 7500K to 5000K with two-thirds of a stop loss. These filters are very useful when shooting with the Red One as I find the camera’s sensor moves blue toward the purple spectrum for some reason, when the color temperature increases from 7000K to 11000K.

When shooting with the Red One I am not scared to stack filters up to control exposure and enhance incamera images as I desire. I use polarizers to saturate skies or control reflections when shooting at angles through glass or water. I use graduated neutral-density (ND) filters to control exposure. I use straight neutral-density (ND) filters to reduce the amount of light hitting the sensor, thus allowing a larger aperture to create shallow depth of field. But be careful because multi-stop neutral-density (ND) filters exacerbate the Red One camera’s sensitivity to light in the IR spectrum, which though not visible to the human eye can result in color shifts and prevent capturing of true blacks. To help prevent this oddity when using neutral-density (ND) filters on the Red One, I use NDs in conjunction with a Tru-Cut IR-750 filter, which corrects the potential for color shifts.
As a cinematographer who likes to move quickly, neither film nor the Red One give me the edge in speeding things up on set. Interestingly enough, my lighting and grips package for a Red One would be the same as a film shoot requiring 320 ASA stock. Film has loading time issues, Red One has battery changing time issues. Red One can capture longer takes than film, but more footage invariably takes more time to shoot and review, so timewise both formats cancel each other out. However, I do concede that with regards post-production, there is no doubt the Red One is the most exciting tapeless workflow acquisition camera around. It is going to revolutionize the speed in which we move through post.

In conclusion, I don’t think the Red One is a compromise - I think it is merely another professional tool we ought to embrace and enthusiastically add to our repertoire. For a linear-capturing digital camera it is no slouch. It is capable of capturing beautiful images, which ultimately and always are in the eye of the beholder, our audience. The biggest difference between shooting film and shooting with the Red One is still the way the two media respond to capturing light. And no matter what the future holds for film, we should always remember that film responds to light the same way our eyes do.


Saturday, April 25, 2009

Sky Bar Comercial....information on the making

salam semua....skybar tvc dibawah aku shoot sekitar pertengahan januari dan menjadi marketing product untuk shangrila group.Pengambaran dilakukan selama 2 hari.asalnya mereka nak shoot dalam 16mm tapi pada aku dengan keadaan teknologi sekarang tv comercial dah boleh beralih kepada camera yang berbentuk high defination kerana finish productnya adalah ke televisyen.
aku menggunakan high defination camera Panasonic Varicam 720p 4:2:2,kalau masa tu redcam dah masuk pasti aku akan cuba redcam.
Peralatan yang digunakan tidaklah semewah apa pun.Lens yang digunakan adalah super speed prime lenses range dari 18mm hinggalah kepada 135mm.kekuatan lampu pula dari maxi brute 9000 watt kepada dido light.insyaallah kalau sesiapa yang ada shoot untuk berkongsi pendapat aku alu-alukan

Tuesday, April 21, 2009

Skybar Commercial.......

Ini adalah iklan yang aku buat untuk hotel traders sekitar tahun ni...aku upload video ni dulu, nanti aku akan tulis tentangnya nanti..nak shooting, bye!!

video



video


video




video

Monday, March 16, 2009

INI BENDA KASI GUA....ADA BERANI

Atas sebab-sebab atau gara-gara penulisan yang disalah tafsir,dan atas nasihat rakan-rakan seperjuangan aku terpaksa menyunting colum ni agar tak tersalah tafsir...memang betul teks boleh disimpang kepada banyak pengertian.....
jadi ringkasnya aku summary kan dari tulisan yang lepas....
JIKA ADA SESIAPA DARI KALANGAN PRODUSER DRAMA,PENGARAH DRAMA AKU NAK SANGAT BUAT DRAMA TV YANG BERBENTUK TELEMOVIE....INI BENDA KASI GUA...ADA BERANI....
Hajat aku ni ditujukan khas pada yang nak mencuba aku dalam penyiaran drama t.v,...(wah,skima betul tulisan aku kali ni)...

Friday, March 13, 2009

Tolong.....Tolong.... Aku Takut....

Salam,filem terbaru yang bakal akan aku rakamkan pada 30 march ni bertajuk SUAKA arahan bersama Piere Andre dan Darmavatri terbitan syarikat produksi baru Cresendo Film berkonsepkan genre seram.Asalnya filem ni nak dirakam dalam bentuk HD.....Aku bangkang(dengan presentation tau) sebab tak ada sebab nak dishoot hd(maksudnya alasan yang kukuh lah)setelah dicampur tolak bahagi dari segi kos rupanya shoot dalam bentuk 35mm lebih murah untukjenis skrip yang ditulis oleh cik darmavatri ni...syukur alhamdullilah.
Ini adalah filem pertama aku dalam genre ni dan semestilah aku rasa teruja sangat nak shoot.Tapi ada serrram jugak dalam perlaksanaan filem ni.,antaranya...
1)Genre ni asing dengan diri aku yang terdedah dengan cerita action sebelum ni
2)skripnya pulak menakutkan aku sebab jika latarnya tak ada kekuatan dari sudut art direction maka akan terbarailah contentnya(mungkin)
3)suntingan(desk directing)kena cerdik kalau tak maka terjadilah akhirnnya sound yang akan ambik alih keseluruhan 90 minit di panggung...jeng...jeng...jeng...dan engkau orang akan melihat aksi setiap 5 minit adalah artis akan terpekik terlolong dalam cerita ni macam filem yang dok ada sebelum ni.simpang malaikat 44.....

Aku dah mula buat research tentang filem seram yang dekat dengan kita,engkau orang dan penonton didunia ni,lagilah serrrram aku nak pilih yang mana paling dekat.teringat aku kata-kata pak Garin Nugroho 10 tahun lepas sewaktu duduk bersamanya selepas preview filemnya 'ulan tersusuk ilalang 'aku tanyakan padanya macam mana nak membentuk satu karya yang international dan katanya 'mukhriz lebih tinggi budaya kamu dalam sesuatu filem lebih international lah jadinya nanti' ....
Secara sinis dan berseloroh aku berkata kepada bakal pengarah aku yang akan datang ni jangan sampai banyak sangat hantu ni keluar nanti jadi kelakar seram....
aku cuba jugak mencongak pemikiran mereka dengan menjual ide dari aspek visual art maklumlah aku kan major fine arts kalau tak praktikkan bila lagi....kami masih mencari dan selagi ada masa kami bertiga masih meneruskan segala perbincangan expecially dari sudut content supaya lebih mantap.Aku harap sangat kerja aku kali ni lebih matang dan membantu keberkesanan dalam penceritaan.Kalau ada teman-teman yang nak kongsi vision atau visual tentang yang engkau orang semua terbayangkan pasal cerita seram dari segi fotografi aku amat alu-alukan,contohnya macam 'the shining'yang si Kubrick tu buat walaupun terang tapi seram ohhhh,....genius betul dia kan..

Thursday, March 5, 2009

realisme slumdog millionaire....realisme ke anak halal....

Dalam keadaan masa yang mengizinkan aku....wajib aku tonton slumdog millionaire,bukan nak komen atau review itu saudara ajami dengan kawan-kawan yang lain punya kerja tapi untuk aku sendiri tengok kat mana aku sekarang dalam karier aku sebagai pengarah fotografi.AKU INSAF SESANGAT
....aku suka...bila aku tengok kali kedua aku suka dan bila aku tengok kali ketiga AKU SUKA...Lantas aku terfikir kalaulah konsep serta perlaksanaan Fotografi dalam filem 'anak halal' arahan Osman Ali menjurus seakan filem itu.'REALISME' serta compact sungguh Mumbai....bukan cantik tapi CANTIKKKK eeee geram aku,imej yang mudah tapi amat berkesan ....'Realisme' ke Anak halal?arghhh,Aku rasa makin lama makin aku tertinggal disebalik cgi dan optical bodoh dipanggung sekarang...muak pun ada menyampah pun ada.Cerita...cerita...cerita....aku percaya ceritalah akhirnya tonggak utama...bukan camera work yang hanky panky tak tentu hala,bukan langit cantik yang digrade frame by frame nak tambah warna biru serta magenta(yang shoot HD),bukan camera yang track kekanan lepastu track kekiri sambil sang aktor bercakap pasal syarikat yang nak diselewengkan duit berjuta ringgit....angan-angan mat jenin....Lepastu keluar statement dalam akhbar 'cantik sungguh fotografi filem ini'....macam iklan,....Malaysian director tolak yasmin,mamat khalid,bada,u-wei yang lain semuanya '...... ......,......'lu fikirlah sendiri....he...he...he...
Aku percaya tools yang boleh mengangkat dan membantu filem dari sudut 'content' sesuatu filem amat berkait rapat dengan Fotografi dan Penataan Seni...dan disudahi dengan tahyat akhir(suntingan)....jangan lupa DOA....
Im just a layman....2009 ni Aku belajar banyak sangat dari filem Slumdog ni untuk kerja aku sebagai D.O.P...bukanlah maksud aku Filem Felini,copolla,scorsece atau yasmin ahmad atau Hatta azzad khan aku tak belajar tapi ialah engkau orang faham kan maksud aku....Teringat aku filem 'Rumah ini langitku'atau 'Langit ini rumah ku' kalau tak silap akulah tajuknya lebih kurang begitu dari pak Slamet Rahardjo lebih kurang lah macam slumdog ni.
Aku harap sangat dapat satu naskah genius dari semua sudut satu hari nanti yang dapat aku rakam serta pamerkan didalam blackbox di lima benua suatu hari nanti...Kepada student-student yang menjengah ke blog ni filem ni dari segi teknikalnya memang membantu serta menjana penceritaan oleh pengarahnya...Best Ooooo....bak kata mamat khalid bila dia happy....he...he...he...

Friday, January 30, 2009

aku merempit ....orang lain yang drift...

Baru lah merasa duduk balik kat ofis aku sambil belek-belek kerja yang aku tinggalkan dalam 30 hari kebelakangan ni...
'Rempit V3' arahan pengarah muda kita Farid Kamil yang mana aku sebagai Pengarah Fotografi selesai menjalani pengambarannya di sekitar alor star dan kuala lumpur...
aku pun malas nak bercerita pasal filem ni...kerana masih terlalu awal....masih diperingkat rushes dalam bilik suntingan M.I.G....
apa yang bestnya semasa pengambaran ni aku bekerja dengan team Asst Director yang baik...aku salute pada mereka 1st ad cik Ira Rahman dan 2nd ad cik Maria....dah lama aku tak bekerja dengan team asst director yang ada kualiti dalam semua aspek....last sekali rasa aku filem Puteri Gunung Ledang.....kalau tanpa diorang ni aku rasa filem rempit ni mesti delay lebih dari 30 hari....untuk makluman 30 hari untuk sebuah filem aksi bukanlah perkara yang patut dibanggakan...aku rasa pembikin filem faham apa maksud aku ni....

Disamping 30 hari yang azab tu,Aku didrift oleh Skop Production....maksudnya Pihak skop tak ambik aku untuk bekerja dengan filem mereka EVOLUSI KL DRIFT 2.....Alasannya macam biasa budget aku mahal dan pihak mereka tak dapat nak bayar padahal deal dimeja rundingan pun tak .....pelik...pelik....kalau ikut rate kl drift 1 rasa aku standard,nak dibandingkan setiap hari selama 35 hari kerja 18 jam....Syukur alhamdulilah adalah hikmahnya tu agaknya .....boleh lah aku save ide pembikinan aku untuk filem lain...nasib baik aku tak sempat buat presentation dengan diorang...
tapi yang tak sedapnya beberapa orang wartawan ada menelefon aku katanya ada kenyataan dari pengarahnya Samsul Yusof yang sedikit macam berbau 'Provokatif' dan nama aku dipetik semasa pelancarannya di FINAS....aku jawab 'no komen' sebab aku tak ada disitu...tak nak jadi isu....dan PERGI JAHANAM dan CELAKALAH dengan apa sekalipun kenyataan dari dia....

Apa-apa pun 2009 ni aku dah mulakan dengan sebuah filem yang aku rasa insyaallah boleh pergi....TAHNIAH KEPADA FARID KAMIL DAN YANG LAIN....Kalau dan jika kena hentam dengan pengkritik macam cikgu Hasan Mutalib atau yang lain anggaplah ianya satu permulaan yang baik....aku pun selalu jugak kena dengan dia tapi aku anggap ianya bagus untuk aku....
alrite....aku sambung lain kali....