Wednesday, November 26, 2008

FILEM AKSI:EVOLUSI KL DRIFT

Penolakan Kedua:academy standard vs anamorphic

Bila aku diajukan oleh Syamsul yusoff dan datuk yusoff sendiri tentang proses anamorphic aku terus terbayangkan lenses....'HAWK' anamorphic lense yang agak popular dan terbaik aku mengunakannya semasa jadi 1st assist dp Teoh Gay Hian dalam filem EMBUN...ahhh tak mungkin fikir aku untuk filem ini kerana

1)kos lensesnya sahaja dan beratus ribu....lebih baik chanelkan budget ini kearah lain....

2)proses pembikinan yang agak menyulitkan bertambah pulak dengan character lens yang mempunya elemen-elemen membuatkan flare cahaya yang akan bersepah masuk dari lampu kereta,lampu jalan,dan segala lampu yang ada.Department aku akan jadi susah untuk mengawal pengambaran lokasi yang tak terkawal dengan benda-benda ini.... ianya akan jadi detail dan pasti akan melambatkan proses pengambaran yang cuma diberi sebanyak 35 hari sahaja.

3)bila sentuh wide screen cara melihat akan jauh berbeza dari academy standard semuanya akan jadi besar....Banyak yang perlu diisi oleh art direction dan he...he...he...pasti tidak kesampaian....
4)t-stop atau bukaan iris paling besar pada lenses anarmorhic ini adalah t3.5 manakala untuk standard super speed ialah t1.3 dan ini tidak bersesuaian dalam perlaksanaan pengambaran filem ini secara keseluruhannya.

*bagi menggantikan cadangan itu aku mengajukan kl drift difilemkan dalam formatt super 35 dan dicompose balik kepada anamorphic (1;235)....mesti jadi mantap dan baik .....sebagai contoh filem yang aku involve ialah Puteri Gunung Ledang dan Don(bollywood) tetapi unit art tetap kena kerja kuat....kalau super 35 lagilah mahal kosnya....

Akhirnya pihak pengarah dan producer setuju Evolusi K.l Drift difilemkan secara biasa dengan ratio 1;185....Syamsul pun dah mula senang dengan aku dan aku diberikan skrip untuk membuat persediaan dari segi penyediaan teknikal terutamanya peralatan-peralatan.

home work aku bermula dengan penyenaraian equipment list....semestinya aku bermula dengan pemilihan kamera;

camera arri 3 complete set; aku memilih kamera ini kerana fleksiblenya kamera ini dalam pengambaran dan lasak serta compartmentnya yang boleh dicerai berai khususnya bila ada kerja-kerja rigging yang complicated.....maklumlah tak ada cgi macam tokyo drift dan aku sendiri pernah yakinkan Syamsul aku boleh buat manual....

lenses

-6 to 1 zoom lense range frm 17mm to 105 mm with t2.1 (my main lense favourite lense aku) dan lense ini jarang digunakan atau hampir tak ada langsung dalam pembikinan filem tempatan



-prime lenses zeiss super speed t1.3 ; 18mm,25mm,35mm,50mm,85mm (ini dah ada dalam pckge,aku gunakan race malam)


-135mm (antara prime lense favourite aku,pun jarang digunakan dalam filem tempatan)


-300mm(antara telephoto favourite aku,...efektive untuk close up yang bernilai emosi...ada ke?)

-Probe inovision lens(langsung tak diguna pakai dalam filem malaysia....mungkin tak ada kegunaannya tapi meluas dalam tvc....aku guna didalam semua enjin shot untuk montaj upgrade kereta dibengkel masa shamsul nak race denngan aron aziz)

-10mm ultra prime.....(shot rigging tayar masa race)

sampai sini dulu;aku ada shoot

Monday, November 24, 2008

FILEM AKSI:EVOLUSI KL DRIFT

-Aku dipanggil Skop Production untuk menggalas projek kl drift pada 2007...berorientasikan aksi ala-ala Tokyo Drift,initial D oleh pengarahnya Syamsul Yusoff....Cuma datok yusoff haslam je yang membayangkan kepada saya filem tempatan kita 'Gangster'.....Jadi aku akan ambik yang lebih dekat dengan aku 'GANGSTER' sebagai base untuk 'Technical Refrence'

-pertemuan pertama dengan shamsul yusof pengarah filem ini adalah di sebuah RESTORAN MAMAK di UKAY PERDANA....sejak dulu restoran mamak memang sinonim dengan apa-apa perbincangan melibatkan filem industri.....4 orang termassuk aku dalam perjumpaan itu
-aku dibrief olehnya tentang filem ini sedikit sebanyak,aku absorb kesemuanya.....

Penolakan Pertama:High Definition vs Negative Film


1)-kl Drift tidak sesuai pengambarannya dalam bentuk hd seperti yang dikehendaki pengarah kerana;

Kesemua 'LOKASI' aksi adalah lokasi yang tak terkawal diwaktu malam dimana 100% menggunakan 'existing light'....High definition pasti tidak akan bertindak balas dengan baik dan hasilnya akan bertambah Low contrast....aku bagi contoh kat dia 'Star Wars' dan 'Impak Maksima'.....dan pada masa itu dengan kamera yang mampu sesebuah produksi akan bagi ialah yang dirate pada 1080 cinealta atau 720p panasonic(4:2:2)....Jika ini terjadi 'Depth for human didalam black box(cinema) akan jadi terlalu terbatas....maka kepuasan didalam menjana keberkesanan shot yang diambik berlatarkan kl jadi terlalu kabur.KESIMPULANNYA WE WILL LOST ESTATIC K.LUMPUR....

reaksi pengarah:Mengerut dahinya ada tanda yang aku tak dapat job ni...he...he...he...

2)Ada banyak perkara yang aku tak dapat buat masa filem Gangster dulu disebabkan masa,budget dan sebagainya....dan kl drift adalah peluang yang baik....jadi antaranya
dengan cinealta dan panasonic pasti akan menyukarkan kerja-kerja kamera rigging dari sudut yang sukar disebabkan saiznya yang besar dan panjang tidak tahan lasak...habis tu pakailah kamera yang kecik lagi.....aku pun jawablah .....tak nak jadi 1511.....aku ketawa....

reaksi pengarah:sedikit masam dan tegas dengan pendirian awal

3)ke'terhad'tan untuk aku menggunakan lens yang tidak diamalkan didalam pembikinan filem dimalaysia tetapi luas didalam t.v. comercial contohnya support bracket high definition tak boleh nak support zoom lenses yang bagak-bagak....he...he...he...masa tulah sekarang dah ada kut....banyak lagi about it ....itu salah satu je....

reaksi pengarah:Ini mesti comfirm tak dapat....

last sekali aku brief pendirian aku....

'director of photography role here is helping the director to tell a story...and we r just a tools ...at last u who going to craft it into story....but for the time being anything that connect to the visual is in my area to assist you'.....

Dua minggu untuk mereka ambil keputusan.....dalam dua minggu tu katanya Pengarah dah berjumpa dengan beberapa d.o.p lain untuk mendapatkan khidmat khususnya kepada yang telah shoot high definition seperti 'Cinta' dan filem yang bereteraskan format hd....

Satu panggilan dari Skop untuk aku berjumpa dengan Datok Yusoff Haslam....
Kesemuanya ada termasuk pengarah,Datok Yusoff menawarkan projek Evolusi Kl Drift apa yang aku dengar pemilihan aku bukan dari pengarah tetapi dari datok yusoff sendiri ....

-Aku menasihatkan agar shoot dalam 35mm disamping fees aku yang agak mahal sesuai dengan apa yang boleh aku sumbangkan secara pengalaman dan ilmiah....
-mereka setuju permintaan dan aku sain kontrak...TQ DATOK....
....dalam meeting timbul pulak aspect ratio dimana pengarah nak shoot 1:235 (anarmorphic)....sekali lagi aku tersentak...dengan tenang aku terpaksa menolaknya tetapi dengan alasan yang kukuh agar mereka semua ni dapat terima dengan hati yang terbuka.

Penolakan Kedua: 1;185 vs (anarmorphic)

TO BE CONTINUED;GOT SHOOT

Friday, November 21, 2008

helooooo....LETS BE UNITED....


To all my cinematographer friends...come and visit here at my blog to share with me and the rest of top malaysian cinematographer to colour our malaysian cinematography...its good for us to share and start somewhere to build technical ppl with new idea and thought....i be love if young and old generation of our local cinematographer to join and start discuss of their work in this blog...
tq so much...hope to see u guys soon....

Thursday, November 20, 2008

HARI-HARI HUJAN





hari-hari hujan...hujan mengantok
hari-hari hujan...hujan tak boleh shoot
hari-hari hujan...hujan tak boleh kenduri
hari-hari hujan...hujan mesti jalan sesak
hari-hari hujan...internet down
hari-hari hujan...astro tak ada siaran
hari-hari hujan...keluar takut demam
hari-hari hujan...HUJAN REZEKI

Tuesday, November 18, 2008

TAHNIAH BUAT OSKA 2008!!!

Malam oskar 7 2008 pada sabtu lalu menggambarkan betapa sunyinya dunia pembikinan perfileman malaysia ini...Dari teks ucapan presidennya Tuan syed Mohd Hasan aku percaya tahun ni tak semeriah malam oskar yang lepas-lepas,semacam berat tekanan dalam menjayakannnya.Kenapa ya?Penaja katanya kurang untuk mengangkat majlis yang satu ni.3 hari sebelum majlis ni aku membuat panggilan kepada Danny pengurus pemasaran Fuji film bertanyakan samada diorang membeli table untuk majlis tersebut....jawapannya 'I DONT KNOW ANYTHING ABOUT IT'... Pelik jugak tak seperti tahun sebelumnya....kurang-kurang seminggu sebelumnya mesti ada orang dari fuji film atau kodak yang telefon samada nak join table diorang ke tak....
tahun ni jugak sambutannya macam hambar je....aku datang atas tiket Tayangan Unggul....tak riuh rendah semacam sebelumnya...orang belakang tabir yang datang pun tak ramai,pengarah fotografi yang ada malam tu kalau tak silap hanya aku dan abang Filus.....selalunya ramai kawan-kawanku yang datang expecially dp-dp komesial....dapatlah kami berbual panjang..

macam ni lah.....hubungan antara ppfm dengan pembikin belakang tabir sebenarnya 0%....terus terang aku katakan....Ramai dp,gaffer,key Grip,art director,costume designer,editor, yang bagus-bagus tak muncul dalam festival ini,kerja-kerja yang superb dari mereka tak kelihatan....pada hal yang cipta nama baik luar dan dalam negara kita ni berlambak...Mana mereka dan kenapa mereka tak tersenarai dalam festival ini...kalau adapun ada yang menidakkan kerja mereka....Agaknya Table tak cukup banyak mungkin....vocabulary filem tipis,vacabulary teknikal tipis,perlaksanaan penjuriannya tipis,kalau tak percaya tanyalah cikgu hasan mutalib atau Jean De Baunt.......apa lagi yang ada?yang ada hanyalah satu festival picisan yang cuba mencelah populariti festival filem malaysia dan anugerah skrin...mungkin kelakar tapi inilah hakikatnya....

kalau persatuan dah mula nak dipolitikkan maka makin lama makin kuranglah keberkesanannya(MUNGKIN SALAH ISTILAH INI,TAPI AKU YAKIN ADA).Teras hubungan yang setahun sekali ini tidak disusuli dengan aktiviti-aktiviti lain dari persatuan bagi merapatkan lagi hubungan,jangan ditanya pada aku 'aktiviti apa lagi'....Lu fikirlah sendiri....

Justeru itu orang dibelakang tabir dah mula muak dan suara-suara sumbang yang negative menjalar antara satu dengan lain dan persatuan harus ingat banyak juga orang belakang tabir yang ada 'power on words' dan mempunyai hubungan secara langsung dengan media.....NAH hasil dari mulut ke mulut tadi mebuahkan hasil pada malam oskar 7 2008......

Aku tetap keluarga PPFM,keahlian ku masih sah buat masa sekarang dan kehadapan....Aku sayangkan malam Oska dan aku setuju ianya diteruskan...aku mahu dia diangkat menjadi satu festival yang berprestij....TAPI JANGAN DIPOLITIKKAN SEMACAM KEBANYAKAN KEPUTUSAN DALAM KETEGORI FILEM YANG AGAK BODOH PADA MALAM TU.....KERANA ORANG BELAKANG TABIR SEMUANYA BIJAK PANDAI SEKARANG BAIK DARI AKADEMIK MAHUPUN PENGALAMAN.....KETEPIKAN SOAL KAWAN,KETEPIKAN KEPENTINGAN UTAMAKAN HAKIKAT SEBENAR.....JANGAN SAMPAI HIDUP SEGAN MATI TAK MAU.....

Friday, November 14, 2008

Mintak tadah....Kalau tak malu....

Ini proses penglobalisasian filem katanya....Pemangkin(catalyst) yang bertanggungjawab untuk memajukan Industri ini ternyata gagal dalam menjana arah tuju filem tempatan.Aku fikir muak dengan penghasilan karya dari semasa ke semasa termasuklah dengan apa yang akan aku buat untuk karya yang mendatang...tak adventure....tak relevan dengan faktor tahun yang semakin hari semakin tua...baik yang kononnya 'art' baik yang kononnya 'komesial'....Aku tumpang kebodohan mereka,...Orang-orang yang didalam studio-studio besar yang kononnya menjana sebahagian besar dari pengeluaran filem tempatan rata-rata kabur atau blur atau bongok atau pekak atau bisu atau segala yang negative lah.....
Aku menulis sebab marah...sakit hati...kepada siapa ya?
kepada mereka yang berkata kepada aku dan kawan-kawan ku 'MINTAK TADAH...KALAU TAK MALU'....tak mungkin brother....

Wednesday, November 5, 2008

APA YANG AKU KEJAR....?2009


Yang aku kejar ialah DAMAI....
Yang aku kejar ialah TENANG...
Yang aku kejar ialah AMAL...
Yang aku kejar ialah SUAMI YANG BERTANGGUNG JAWAB
Yang aku kejar ialah RUKUN ISLAM YANG LIMA
Yang aku kejar ialah DUIT...
Yang aku kejar ialah Metrowealth...
Yang aku kejar ialah SKOP Production..,
Yang aku kejar ialah TV COMERCIAL...

Tuesday, November 4, 2008

Metrowealth dan Skop Production panggil aku....



ha...ha....ha... aku ditawarkan untuk shoot dengan Metrowelth untuk beberapa filem mereka yang akan datang.David Teoh call aku dan katanya nak aku shoot filem untuk dia.Aku terima je....bayarannya pun ok...aku pun boleh terus Praktis...

Skop Production pun panggil aku untuk sambung Evolusi Kl Drift 2....
aku terima untuk aku terus praktis.Yang pentingnya buat masa ni aku masih terus boleh praktis...dan aku bersyukur produser-produser ni masih nak kan khidmat aku..

RANSAN...agar dilindungi tuhan...part 2


.........Beberapa perkara telah aku bincangkan dengan kedua-dua mereka dari semua aspek especially menawarkan shoffi sebagai co-director untuk filem ini.....semuanya berjalan lancar mutual understanding antara aku shoofi and al-jefry dipersetujui.
dan harry dan aku sibuklah membuat preparation.aku dari aspek kreatif dan dia dari segi fund untuk filem ini.Kami pun sibuklah draft kontrak....panjang jugak masanya ialah bukan senang jugak nak draft kontrak ni.
Untuk menguatkan barisan management filem ini aku panggil Bada untuk join sebagai Executive Producer disamping isteri aku shahora sebagai line producer....Mereka memang banyak membantu aku.
Banyak dugaan masa ni....semuanya kena start dari 'ZERO' sebab company baru....dah ada yang desak nak kontrak cepat walaupun shoot bulan november....aku kena layan jugak,kalau tak layan ini semua kawan baik,aku yang drag diorang dalam filem ni...aku pun hantar kat hq aku untuk mintak release 10% bagi yang dah start kerja.diaorang layan aku.release lah payment untuk yang dah start bekerja....aku lega....
Hq pun hantar satu surat kepada aku untuk diolah script ni mengikut apa yang mereka nak mula-mula dulu dari aku....sebuah filem aksi moden yang 'stylo mylo'.......
aku pun mula berbincang dengan shoffi dan scripwriter aku...dan dari sehari kesehari ianya dilakukan namun....stuktur skrip ini tidak banyak berubah....
ahhhh presure...hq tuntut janji dari aku ni,duit dah lepas kat diorang tinggal 1/3 je yang tak berbayar....al jefry dan shoffi aku rasa dah bengang jugak dengan keadaan ni.....aku pulak dah nampak arah filem ni dari sudut persembahan....jauh dari cerita yang asal....jauh dari apa yang mereka berdua nampak sebelum ini....
surat sampai lagi....Hquarters tak nak ada Co-director,katanya aku yang ditawarkan untuk direct jadi kenapa pulak aku kena ada co-director....dalam kata lain aku jadi tense gile lah jawabnya.....aku rileks hisap rokok....sambil fikir apa yang nak aku sampaikan pada Shoffi.....lama aku fikir....Aku suruh casting manager aku sampaikan kebetulan dia duduk kat gudang tempat lepak kami semua.....apalah nasib......nak kena confront dengan orang pulak lepas ni...
Aku ingat lagi masa tu bulan puasa....maka sms aku terima dari kawan aku shoffi amat memedihkan....aku buntu...tak tau apa nak buat dah....aku cuba untuk tenangkan keadaan tapi aku faham keadaan macam ni siapa pun tak boleh terima....aku cuba bermushawarah dengan harry serta orang atasan....tapi itulah yang telah ditetapkan...aku terima....semenjak hari tu aku shoffi dan aljefry jarang dah jumpa...cuma aku harap diorang akan terima....
kerja dah mula....aku kena teruskan,dah banyak orang yang involve....sebagai langkah pertama aku bayar balance 1/3 dari skrip supaya nanti aku tak dianggap 'KENCING' pulak dan aku pelan-pelan kayuh olah skrip tersebut.....

mak oii...terasa penat ya amat....dari masa ke semasa lubang-lubang aku jumpai....talent aku pun banyak membantu dengan soalan-soalan maut yang aku sendiri tak pernah terfikir....terima kasih aku pada mereka...pengalaman mengolah balik merupakan pengalaman pertama aku....interesting tapi kalau nak diikutkan kena banyak kesabaran....syukur....alhamdulilah siap jugak akhirnya walaupun aku belum masih boleh berpuas hati....

draft pertama olahan siap....kerja recee pun berjalan....location pulak ada masalah....

To be continue.....


Wednesday, October 29, 2008

Ransan Video synopsis


video

Ini adalah Video synopsis aku yang diterbitkan oleh Merah Maya Motion Pictures..gambaran mengenai filem RANSAN..aku produce video synopsis ni as marketing kit untuk bebudak marketing aku...Penggambaran RANSAN akan bermula pada 10 november 2008...

Tuesday, October 28, 2008

RANSAN....agar dilindungi tuhan....

Filem Ransan terbitan merah maya motion picture syarikat baru aku dengan partner aku harry bakal menjalani pengambarannya 10 nov ni.Namun atas kesan masa silam Ransan tidak kering dilanda fitnah....namun insyaalah filem ini akan tetap berjalan dan sentiasa aku berdoa agar dilindungi tuhan.
Maka aku jadi kan blog ini untuk aku hmmmm...........(malas nak cakap lah)
Proses filem ini dah lama....
bermula dengan penubuhan merah maya pada bulan mei....serta pembelian skrip daripada
al-jefry dan shoffi jikan dengan mas kahwinnya rm30ribu.(tak ada rahsia)

al-kisahnya;

Sebelum diolah dengan nafas aku skrip ni dah terjadi lebih kurang 4 tahun yang lepas kalau tak silap aku.Platformnya adalah martial art berlandaskan latar seperti 70an dengan nama kerektor unik orang melayu kampung,seperti man dagang,ramli gagak,salleh beruang....

Rezeki aku murah,ada funder yang aproach aku suruh direct tapi aku ni d.o.p by profesion jadi aku nak shoot je,maka kawan baik aku semenjak di akademi filem si shoffi jikan nilah yang aku cuba ketengahkan.Maka terjadilah RANSAN idea asal shoffi jikan dan ditulis oleh al-jefry dan shoffi sendiri.Tapi malangnya ianya tak berjaya difilemkan atas beberapa sebab yang confidential.Ianya terkubur selepas presentation di Finas(maksudnya mintak sme lah).

Ransan melalui proses perjalanan dari satu pihak ke pihak yang lain.Banyak yang interested nak belilah,nak producelah,...tapi masih tak dijual oleh shoffi kerana dia nak direct sendiri filem ni katanya,aku hormat dengan pendirian dia.Kali terakhir sebelum dibeli oleh Merah Maya Motion Picture ialah bila Dominic Hue producer Dukun sanggup untuk bekerja dengan filem ni.Tapi nasib tak baik dia tinggalkan astro shaw sebab Dukun tak jalan.....frust jugak shoffi masa tu.Aku sentiasa simpati dengan dia maklumlah aku kenaldia dah lama sebelum mamat khalid kenal dia lagi.Tau sangat hati budi dia.

2008 agaknya orang dah nampak aku semakin matang selepas beberapa buah filem yang aku sendiri sebagai dop seperti red kebaya,syaitan,bilut,evolusi kl drift dan kala malam bulan mengambang tawaran untuk aku mengarah filem begitu banyak.Aku tetap sabar.Tak nak terburu-buru lagi....sampailah akhirnya banyak yang tak nak ambik aku sebagai dop lagi kerana katanya aku dan krew aku meletakkan harga yang mahal.Photography adalah passion aku....orang dah tak nak ambik aku.aku panic jugak...Apa kesudahan future aku ni....Aku faham sekarang engkau bagus ke tak bagus ke janji harga murahhh.semua boleh jalan....

Tepat pada masanya Harry kawan aku datang jumpa aku nak aku join dia buat filem dan nak aku direct filem action untuk company yang akan kami set nanti...aku jumpa bada cikgu aku mintak nasihat dan dia kata aku dah patut lakukan.
Merah Maya Motion Picture pun tercipta.....orang pertama yang aku cari masa tu ialah 2 orang sahabat aku Shoffi Jikan dan Al-jefry.....

bersambung......