Sunday, June 1, 2014

#OPHILIA AKU DAN #SKINHEAD … D'REINCARNATION OF DEAD POET SOCIETY

Ophilia;

jelmaan naskah shakespere?tidak ianya hanya kebetulan.Berlatar belakangkan skinhead aku cuba menyelam komuniti mereka secara subtle tanpa ada unsur unsur pariah,American History X atau Romper stomper atau lain lain lagi seperti Sisenji dari serbia.

Yang jelas ianya adalah refleksi aku terhadap kejadian seharian manusia yang boleh sahaja aku letak latarnya penoreh getah,mat rempit,mat rock atau seorang doktor.Tapi aku memilih skinhead.

Kenapa;

kerana aku melalui zaman ini ianya dekat dengan aku dan aku merasakan betapa ghairahnya anak anak muda yang sekarang sudah mau masuk lewat 30an pada ketika itu dengan costume hebat,kasut doc martin,rambut botak,rambut pacak gigs tentu anda faham apa maksud aku.Aku kira jika Mamat Khaled sudah berjaya dengan lakaran zaman rocknya maka aku mau bikin lakaran SKINHEAD.

SKINHEAD

dari dulu aku fikir costume mereka adalah yang paling rugged dan ada identiti.kasut resmi mereka

ADIDAS = ALL DID I DO ALL SKINHEADS

S
K
I - individual
N
H
E
A
D

cukup hnaya satu yang lain carilah sendiri.perkataan diatas mempunyai maknannya,dan dalam setiap abjad diatas mempunyai makna yang bertindak sebagai attitude.maka aku perlu rakamkan attitude ini kedalam skrin besar dengan satu perasaan harmoni.Mereka ini mempunyai Brand yang tersendiri.Ada bamyak pecahan pecahan dalam skinhead yang membawa ideologi.

Maka Ophilia mengambil jalan tengahnya.tidak mau aku kaitkan dengan ideologi maupun semangat perkauman tapi yang ada hanyalah atitudenya yang digarap secara komedi.

Mungkin pada mulanya aku merasakan ada banyak juga tentangan atau salah sangka pada produksi arahan aku ini kerana maklumlah kebanyakannya bukan Anti Racist.

JELASNYA BUKAN INI BUKAN AGENDA KAMI, "I JUST WANT TO SHOOT THIS FUCKING SKINHEAD MOVIE WITH EVERYBODY CAN PARTICIPATE AND ENJOY IT AS A CRAFT OF MY ARTS AND HAVE THEIR LEGENDARY ONE IN MALAYSIAN POP CULTURE SCENE".

Alhamdulillah…semakin banyak yang faham setelah beberpa pencerahan diberi and it was been neutralize.






Sememangnya bila kita sendiri yang produce dengan budget yang agak terlalu limited maka aku bekerja dengan rakan rakan baik yang memang handal dalam bidang masing masing.Aku ada Pekin Ibrahim sebgai UJI aku ada Que Haidar sebagai Ozi dan aku ada KODI MIER sebagai Totoi.


di waktu aku menulis ni sebenarnya ada banyak yang aku nak letak tapi,ialah aku letih dan perlu rehat sekejap mungkin besok besok aku tulis lagi.

apa apa pun aku banyak terimakasih dengan mereka mereka yang telah bantu aku sebelum kami menjalani pengambaran pada 3 june ini.

JELASNYA AUKU TAK SABAR NAK SHOOT DAN AKU TAU YANG DILUAR SANA TAK SABAR NAK ENJOY SAMA SAMA.OK LET DO THIS SKINHEAD…



16 comments:

Anonymous said...

Aku rasa tak perlu pun mention maksud adidas, skinhead semua. Nonsense. Tak pernah ada pun dlm skinhead bible mksd2 bangang tu. And term skinhead tu pun bg aku depends on individu tersebut. Same like punk. Some said its a way of life, its a counter culture, its a threat. But for me it was a self archivement, your pride, the way u thinking and u live.

dennie Sherman said...

Dikau kena tengok film macam this is england sebagai materi pembanding

Anonymous said...

Dulu ada movie GEDEBE masa tu nam ron, zul huzaimi n along blakon pasai cita skin8 n punk.. Tp xnmpak real sngt..dressup pn xkena.. Tp kali ni aku tggu cita ni kluaq... Xsabaq nk tngok sbb skin8 dekat dihati aku... Kalau bleh masuk kan skali budak2 ska n mods baru rare... Tq bro

Anonymous said...

Cantek bro..

Anonymous said...

Sejak bila ada kaitan adidas dlm dunia skinhead ni?ker aku ketinggalan bas?

Anonymous said...

skinhead adalah street smart...jika tgk mmg baik la...kita tggu 18 dec nie...hope cerita nie ada menceritakan ape yg diperjuangkan oleh budaya nie..its a working class..

Anonymous said...

Skin8 kn culture dr barat so X Sabo gak Nak tngk adaptasi Pekin n the Geng bwk watak masing2 dlm ophilia t..selamat maju jaya semua

rippert84 rippert84 said...

Bagi aku ini bukan filem y menekankan ideology atau knowledge cuma mgkin mengimbas kemeriahan zaman skinhead di Malaysia pada dekad 90's so x perlu lah nak jdi England sangat..kawan aku yang khatam Spirit 69 pon pakai adidas samba time tu..

IzzatiBenzemaKarimiKrause said...

Oi! nape Dress-Up mcm SkinHead-Nazi? Original-SkinHead aka Traditional-Skins tak pakai Doc. Mart lebih 10 lubang.. dah jadi mcm BoneHead je der..

Anonymous said...

Ini semua poyo...

Anonymous said...

deyy.. sapa kata xdak cita pasai adidas, skinhead dlm bible?? xdan habih baca spirit of 69 ka?? pi ngaji balik spirit of 69 sampai abih. kat belakan2 tu ada ckp pasal adidas.. tambah knowledge hampa skit..

NURA ALIA said...

yeayyyy lagi 12 hari :3 tak sabar nak tgk .

fidah ramli said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Penyakit sosial ni.

Tambah knowledge, pi buka bible balik ? Patut engko nasihat dia baik lupakan je skin head ni. Tkde pekdah langsung.
Baghal punya manusia.

Way of life ? Kepala but hang.. yang nabi tinggalkan qur'an sunnah dan hadith tu utk apa ?

Apa islam tu bukan way of life ? Way to live your life. Magazine dipanggil bible ? But hang. Tu al kitab tu mat saleh panggil bible. Hang pa pula jadikan majalah cara hidup skin head sbg rujukan panduan cara hidup ?

Bagus. Sok dalam kubur jwb dgn mungkar nangkir, traditional skin head is my way of life. Nk bagi gerun, ckp la hang sharp skin @ skin nazi kat depa tu sok.

Takyah la hipokrit sgt kata for music. Bergaduh, arak, free sex bukan favourite activities di waktu lapang ?

Budaya barat yang menjahanamkan ni juga yang korang puja dan agungkan.. lagi bagus korang ngaji qur'an, fahamkn isinya, belajar hadith dan sunnah rasul. Tu way of life nabi. Apa punya jahil.

Anonymous said...

Ophilia ni cite pasal skinheads ke? tapi knape yg boneheads?

azmir halim said...

blah..blah...pouuiihhtt